Model Blériot Kanaal overtocht 2011

Tekst: Otto Rodenburg

Drie keer is scheepsrecht, een oude waarheid die opnieuw is bevestigd: op 15 april 2011 is de model Bleriot alsnog over het Kanaal gevlogen.
110414-05.jpg (162368 bytes)Op 14 april heeft het model de hele dag te kijk gestaan bij Auchan, een gigantisch warenhuis bij Calais. Zij waren een van de sponsoren voor deze onderneming, die in feite is geïnitieerd door Pierre Pourre, een fan van Henk uit Bleriot Plage. Hij vond het maar niets dat wij vorig jaar uit St. Inglevert moesten vliegen en heeft hemel en aarde bewogen om de vlucht mogelijk te maken vanaf het grote evenementen terrein in Bleriot Plage.
Uiteindelijk moest hij vaststellen dat de voorbereidingen daarvoor zelfs hem boven de macht gingen, zodat St. Inglevert toch de startplaats werd. Inmiddels had hij al wel zo veel contacten gelegd en goodwill gekweekt dat overal deuren voor ons open gingen, en dat de financiële last deze keer heel draaglijk was.

110415-02.jpg (169658 bytes)Ten opzichte van de vorige keer was nu een volgboot in het plan opgenomen, zodat in geval van een onverhoopte crash in zee, het model direct geborgen zou kunnen worden. 
Aan mij de eer in die volgboot mee te varen, in het gezelschap van Steve Dorling, redacteur van een Engels modelbouwtijdschrift en onder de leiding van Olivier Folcke, die normaliter sportvissers in de boot nam.

110415-09.jpg (142617 bytes)09.00 verlieten we de haven van Calais en 09.20 lagen we op het rendezvous punt te wachten. 09.30 vertrok het model, maar het duurde nog wel even voor het in zicht kwam, zo'n kilometer zuidelijker dan wij dachten.
Olivier zette onmiddellijk de achtervolging in en even zijn we in de buurt geweest.
Door de (lichte) rugwind echter vloog het model veel sneller dan anders en ondanks dat wij met 49 km/h over het water daverden, groeide de afstand.
Na een flinke klap op een golftopje viel de motor (van de boot) even uit  en raakten we definitief achterop, hoewel de motor binnen 2 minuten weer liep. Dank zij mijn GPS, (die van de boot werkte niet) konden we het vluchttraject volgden  tot de kust in zicht kwam en we af konden buigen naar Dover. Daar, vlak voor de haven kregen we het bericht dat het model veilig was geland bij Wallett's Court. 
Het was gelukt!

7.jpg (269098 bytes)In de haven stond al een auto voor ons klaar en 10 minuten later kon ik Henk feliciteren met dit behaalde succes. Na 3 jaren én bij de derde poging waren we toch als eerste met een model Bleriot over het Kanaal gekomen.

In Calais wachtte ons een ontvangst in hotel Les Dunes (een van de sponsoren) waar het model in een zaal was opgesteld. Speeches, toasts en felicitaties van alle kanten, waarbij ook Pierre terecht in het zonnetje werd gezet.
Een uitstekend diner rondde het perfect af.

 Het model op het landingsterrein voor Wallett's Court.